O zi de neuitat – 24 ianuarie 1859
Ziua de 24 ianuarie rămâne o filă mereu deschisă din cartea istoriei noastre naţionale, iar din 1859 încoace, marele eveniment, cel al Unirii Principatelor, îl sărbătorim an de an, iar de la această manifestare nu poate lipsi „Hora Unirii”, cunoscutul cântec pe versurile scrise de Vasile Alecsandri.
Se împlinesc 162 de ani de la realizarea marelui act istoric al Unirii Principatelor Române de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza. Prin dubla alegere a acestuia la 5 ianuarie 1859 în Ţara Românească, respectiv 24 ianuarie 1859, în Moldova s-au pus bazele statului modern român. Deşi domnia lui Cuza a fost scurtă, doar 7 ani, realizările sale au fost semnificative. Îndeplinind programul unionist exprimat în adunările ad-hoc, reformele sale au contribuit la modernizarea ţării. Este datoria fiecărui român de a cinsti această zi, de a-şi aminti că este român.
În acest an elevii claselor a II-a C și a VI-a C au participat, în cadrul unui proiect educațional, la activități dedicate acestui eveniment istoric. Proiectul a fost coordonat de profesor învățământ primar, Iacob Anca și profesor de istorie, Luchiean Cristina și a avut ca scop principal îmbogățirea cunoștințelor istorice prin prezentarea zilei de 24 Ianuarie și a domnitorului Alexandru Ioan Cuza și însemnătăţii acestora.
Activitatea didactică desfășurându-se în sistem online, și acest proiect s-a derulat cu folosirea platformei Classroom. Elevii claselor participante au vizionat filme istorice și materiale powerpoint cu prezentarea evenimentelor din ianuarie 1859 și a personalității lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior elevii claselor a II-a au colorat planșe cu imagini depre unire și au memorat cântecul „Hora Unirii”, iar elevii din clasa a VI-a au realizat materiale despre eveniment și despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza.