Prezentare

Între anii 1989 – 1992 s-a construit în Botoșani, în cartierul Bucovina Școala Gimnazială Nr. 6, care din 11 iunie 1996 a primit numele marelui savant Grigore Antipa.

La 1 septembrie 1992, erau înscriși 1900 de elevi care împreună cu 85 de cadre didactice au primit binecuvântarea I.P.S Daniel al Moldovei pentru activitatea ce aveau să o desfășoare.

Numărul elevilor a crescut progresiv, iar în anul școlar 1996-1997 a ajuns la 2452 de elevi, pentru ca apoi să scadă la jumătate. În ultimii ani numărul elevilor a rămas constant, fiind de aproximativ 1000.

Școala se bucură de un prestigiu binemeritat, ca urmare a rezultatelor obţinute an de an de elevii noştri atât la olimpiade, cât la şi concursurile judeţene şi naţionale.

Întreaga activitatea desfășurată în școală este guvernată de deviza:

„Pune baze solide viitorului tău într-o școală la standarde europene!”

Dotări

BAZA MATERIALĂ

  • 31 săli de clasă modern mobilate;
  • 6 săli amenajate pentru învățământul alternativ ,,Step by Step”;
  • 4 laboratoare (informatică, biologie, chimie și fizică);
  • cabinete metodice (învățători, limba română, istorie-geografie, limbi străine, logopedie și consiliere psihopedagogică);
  • baza sportivă – sală de sport și teren de sport amenajate cu tribună, gazon sintetic și nocturnă;
  • bibliotecă (14 789 volume) și sală de lectură.

Activitățile și proiectele europene derulate la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” Botoșani

Școala Gimnazială „Grigore Antipa” din Botoșani are o vastă experiență în ceea ce privește activitățile și proiectele europene, obiectiv care se regăsește și în deviza școlii: „Pune baze solide viitorului tău într-o școală la standarde europene!”

Începând din anul 2008, și până în prezent, școala noastră a obținut de trei ori consecutiv titlul de Școală Europeană.

În anul 2009, în cadrul proiectului de parteneriat cu Collège Molière din Beaufort en Vallée, Franţa s-a obţinut din partea Académie de Nantes, Ministère de l’Education Nationale de la Jeunesse et de la Vie Associative de France şi Ministère de l’Enseignement Supérieur et de la Recherche de la France, omologarea oficială a înfrățirii între cele două instituţii şcolare. Școala noastră a susținut stagii de practică pedagogică a unor studenți sau asistenți lingvistici francezi Alexis Messmer, în anul şcolar 2004-2005, Marion Lièvre 2005-2006, voluntarul francez, Eléonore Weill, în anul şcolar 2010-2011 și masterandul Célia Maréchal în anul şcolar 2014-2015 dar a și beneficiat de suport pentru cadrele didactice din școală care au participat la un schimb de experiență cu Collège Molière.

Școala Gimnazială „Grigore Antipa” a coordonat Proiectul Multilateral Comenius „Young – Bridges for the future” desfășurat în perioada 2009-2011 în colaborare cu şcoli din Germania, Italia, Grecia, Polonia, Bulgaria şi Turcia, proiect care a avut la bază proiectul eTwinning „The world we live in”. În 2011 același proiect a primit distincţia EUROPEAN LABEL 2011 pentru inovare în domeniul predării şi învăţării limbilor străine.

Un alt Proiect Multilateral Comenius la care școala noastră a participat a fost „A rainbow over Europe: Culture, Education, Traditions, Art, History” derulat în perioada 2011-2013 împreună cu celelalte șapte țări partenere: Italia, Germania, Polonia, Estonia, Spania, Turcia şi Lituania. Și acest proiect a fost premiat ca exemplu de bună practică de colaborare Comenius – eTwinning în campania „eTwinning şi Comenius – șapte ani de colaborare”.

Tot în cadrul activităților e-Twening s-a remarcat „GAMES WE PLAY” în parteneriat cu Lituania şi Turcia în anul 2014.

În anul școlar 2015 cadre didactice de la Școala Gimnazială ,,Grigore Antipa” au susținut diferite tipuri de activități de predare integrată a limbii române,în cadrul unui proiect transfrontalier cu Republica Moldova.

Formarea și perfecționarea cadrelor didactice de la Școala Gimnazială „Grigore Antipa” în domeniul activităților și al proiectelor europene a cuprins cursuri de scriere de proiecte „Erasmus+”, metode de educație nonformală în context european, dezvoltarea activităților de învățare în context Erasmus, congrese, conferințe și simpozioane internaționale, activități și mobilități „Leonardo”, parteneriat cu BRIGHT MEDIA, proiect ACEMISE, volutar SEV, proiecte.

Participarea ca îndrumători, organizatori, evaluatori sau mentori la concursuri internaționale „Made for Europe” – obținerea unui premiu din partea Comisiei Europene pentru „Poveste de mobilitate”, „Euroșcolarul”, „Cangurul”, „Suntem copiii Europei”, „Eurojunior” sau ”Cu Europa …la joacă” este o altă preocupare a personalului didactic și al copiilor din școala noastră.

Proiecte și activități extracurriculare derulate la Școala Gimnazială ,,Grigore Antipa” Botoșani

Schimbările fără precedent din toate domeniile vieții sociale oferă conotații noi problematicii educației în societatea contemporană.

Educația prin activitățile extracurriculare urmărește identificarea și cultivarea corespondenței optime dintre aptitudini, talente, cultivarea unui stil de viață civilizat, stimularea comportamentului creativ în diferite domenii.

Activitățile extrașcolare au ca scop dezvoltarea unor aptitudini speciale, oferirea de suport pentru reușita școlară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale și corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale, antrenarea elevilor în activități cât mai variate și bogate în conținut, cultivarea interesului pentru activități socio-culturale, facilitatea integrării în mediul școlar.

Activitățile extrașcolare au în general, cel mai larg caracter interdisciplinar. Acestea oferă cele mai eficiente modalități de formare a caracterului copiilor, deoarece sunt factorii educativi cei mai apreciați și mai accesibili sufletelor acestora.

Raportându-ne la multitudinea și varietatea valențelor formative ale componentei extracurriculare, în cadrul Școlii Gimnaziale ,,Grigore Antipa” Botoșani se pune un important accent pe organizarea și derularea unui număr cât mai mare de activități extracurriculare: Zilele Școlii, Simpozionul ,,Fii eco! Fii creativ! Descoperă-l pe Antipa”, Festivalul Toamnei, Concursul ,,A ști pentru a trăi”, Săptămâna Educației Globale, Săptămâna Altfel, Let’s do it, Romania!, Olimpiadele K, Artele Copilăriei, acțiuni de caritate, activități eco etc.

Cadrele didactice ale școlii

Personalul școlii formează o echipă dinamică, perseverentă, cu dragoste pentru copii, o echipă ce creează permanent noi oportunități. Cadrele didactice sunt foarte bine pregătite profesional, insuflându-le copiilor valori și principii sănătoase.

Zilnic ne asigurăm că fiecare elev al școlii noastre își valorifică întregul potențial, atât din punct de vedere academic, cât și social/emoțional.

VĂ AȘTEPTĂM CU DRAG!